De Brinck huisartsenpraktijk

Spoednummer 0174 240 240

Nieuws

Ondersteuning Jeugd en Gezin SKT

Ondersteuner Jeugd en Gezin

De ondersteuner Jeugd en Gezin adviseert de huisarts bij vragen over gezinnen en jeugdigen of volwassenen die te maken hebben met meerdere problemen op meerdere leefgebieden. Denk bij jeugdigen aan zorgen om het gedrag of psychische problemen. Bij volwassenen kunt u denken aan problemen op meerdere gebieden, zoals financiën, relationele problemen en psychische problemen.
Wanneer de huisarts denkt dat de ondersteuner Jeugd en Gezin u verder kan helpen, bespreekt de huisarts dit met u en indien gewenst kan er een oriënterend gesprek plaatsvinden.
De ondersteuner Jeugd en Gezin werkt ook voor het Sociaal Kernteam Westland.
Wanneer de huisarts denkt dat de ondersteuner Jeugd en Gezin u verder kan helpen, bespreekt de huisarts dit met u. Mariska van der Knaap biedt dan een oriënterend gesprek. Vanuit dit gesprek wordt samen met u gekeken waar de OJG u bij kan ondersteunen. Dit kan een adviserend gesprek zijn, meedenken over passende hulpverlening, maar ook het bieden van kortdurende ondersteuning. Heeft u meer begeleiding nodig? Dan wordt samen met u gekeken of een aanmelding bij het Sociaal Kernteam nodig is.

Zomervakantie

Binnenkort start ook in onze regio de zomervakantie weer. Dit betekent dat wij in de praktijk met een kleinere bezetting werken. Artsen en assistentes gaan op vakantie of zijn een paar dagen vrij. U zult dus soms iets meer geduld moeten hebben wanneer u een afspraak wenst. Uiteraard zullen wij er alles aan doen om u zo snel mogelijk te helpen, zoals u van ons gewend bent. Namens het hele team wens ik u een fijne en zonnige zomer 😎🌞

Factuur na LAB onderzoek

Ondergaat u binnenkort een LAB onderzoek (bloed prikken) op onze praktijk? En bent u verzekerd bij Zilveren Kruis, De Friesland, Interpolis, FBTO, ProLife of ZieZo?
Dan ontvangt u voor dit onderzoek een nota van InfoMedics. Deze stuurt u op naar uw zorgverzekeraar. Wanneer de zorgverzekeraar het geld naar u heeft overgemaakt, betaalt u de rekening aan InfoMedics.

GOED VOORBEREID NAAR DE DOKTER

Tips om u goed voor te bereiden op uw afspraak met de dokter.

  • Weet wat u wilt vragen en wat u verwacht: schrijf dat van tevoren op. Als u alleen benoemt wat de klacht is, dan weet de arts niet wat uw verwachting is.
  • Bedenk van tevoren altijd: waarom kom ik nu, met deze klacht, naar deze dokter. Doe dat ook bij controle afspraken: komt u alleen omdat het moet, of heeft u zelf ook nog vragen?
  • Wees altijd eerlijk. Als u bijvoorbeeld bepaalde medicijnen niet neemt, zeg dat dan en leg ook uit waarom. Overdrijf of bagatelliseer uw klacht niet; onjuiste informatie kan leiden tot onjuiste behandeling.
  • Wees redelijk in uw vragen. Bespreek open wat u van de arts verwacht, maar ga niets eisen. Een slechte verstandhouding is voor beide partijen onprettig en komt de zorg niet ten goede.
  • Weet welke medicijnen u slikt (ook die niet zijn voorgeschreven), welke ziekten en behandelingen u in het verleden heb gehad of nog hebt, voor welke stoffen u allergisch bent.
  • Vermeld bijzonderheden desnoods ongevraagd: dat u zwanger wilt worden, dat een middel eerder bijwerkingen heeft gegeven, dat er bepaalde erfelijke ziekten in de familie voorkomen, dat u recentelijk in de tropen bent geweest etc.
  • Bedenk voorafgaand aan het consult welke informatie belangrijk kan zijn voor de arts.
  • Neem iemand mee. Twee horen meer dan één en de ander kan bijvoorbeeld aantekeningen maken, zodat u zich kunt concentreren op het gesprek.
  • Controleer aan het eind van het consult of u de arts goed begrepen heeft. Geef in uw eigen woorden aan wat u denkt dat er aan de hand is en wat gaat gebeuren. Als dit niet klopt dan kan de arts daar direct op in gaan.
  • Ga uit van de volgende regel: de arts schiet tekort als ik de uitleg niet snap, maar ik ben zelf verantwoordelijk om te zeggen dat ik het niet kan volgen.

Telkens moet ik wachten, waarom loopt het toch zo uit

Het spreekuur wordt gepland per 15 minuten, dit is bedoeld voor 1 klacht. Er dient in deze korte tijd veel te gebeuren.
• De huisarts ziet uw dossier in
• U wordt uit de wachtkamer gehaald
• De huisarts stelt u vragen en doet zo nodig onderzoek
• De huisarts geeft u adviezen en voorlichting
• Schrijft indien nodig een verwijsbrief of een recept
• De huisarts spreekt een vervolgbeleid met u af. Dit alles moet hierna zorgvuldig verwerkt worden in uw dossier in de computer
U begrijpt dat de huisarts deze 15 minuten hard nodig heeft om zijn/haar werk goed en zorgvuldig te kunnen doen.

Om een consult zo goed mogelijk in te kunnen plannen vraagt de assistente vooraf aan de telefoon wat de reden is van uw komst
• Dit is geen nieuwsgierigheid, maar bedoeld om de juiste tijd in te plannen en u zo goed mogelijk te helpen
• Sommige klachten hebben namelijk meer tijd nodig
• De assistente wil hierin ook de urgentie bepalen; moet de afspraak direct vandaag of kan het medisch gezien op een later tijdstip?
• We noemen dit ‘triage’. De assistentes zijn opgeleid om u klacht vakkundig uit te vragen. En uiteraard hebben de assistentes een beroepsgeheim en delen uw informatie alleen met de huisarts

Tips voor een betere planning en minder uitlooptijd van het spreekuur
• De vraag: ‘Nu ik er toch ben…’ kan dus helaas niet. U komt voor het één, maar bedenkt plotseling een klacht die u eigenlijk niet had gemeld bij de assistente. Begrijpelijk, maar het is praktisch onmogelijk om deze klacht ook nog in de geplande 15 minuten te beoordelen……….
• Spaar geen klachten op. De beschikbare consulttijd is vaak niet voldoende om alles te bespreken. Bovendien is het opsparen van klachten medisch gezien niet altijd verstandig……..

Wij staan voor de juiste aandacht en kwaliteit, een goede tijdsplanning helpt daarbij. Dank u wel voor uw begrip en medewerking.

Nieuwe maatregelen Corona sinds 25 september 2021

In verband met uw en onze veiligheid blijven wij voorlopig de 1,5 meter afstand hanteren in onze praktijk. Ook vragen wij u om zich te laten testen bij klachten welke kunnen wijzen op corona, alvorens ons te bellen.
De wachttijden aan de telefoon zijn nog steeds hoog omdat de assistente wat langer bezig is om uit te vragen wat er aan de hand is. Wij vragen hiervoor uw begrip.

In Memoriam

Ode aan een Kanjer

Riek van Gaalen 9 mei 1957 - 10 juni 2021

Op 23 januari 1978 is Riek van Gaalen in dienst getreden van de Huisartsenpraktijk van Dr. de Lange en Dr. van Heijningen. Deze praktijk was gevestigd aan de Molenstraat 88. Pas later is deze praktijk verhuisd naar het pand wat bij u bekend is, namelijk in de Dr. van de Brinckstsraat.
In 1982 is werd haar oudste zoon Gerard geboren. Enige tijd later, in 1984, werd dochter Ellen geboren. In deze periode heeft Riek ingevallen in de praktijk wanneer daar behoefte aan was.
Toen de kinderen naar de basisschool gingen, is Riek weer in dienst getreden. Eerst als administratief assistente, tijdens schooluren. Later is Riek de opleiding tot assistente gaan volgen (1995-1997). Uiteraard heeft zij deze opleiding met succes afgerond.
Riek was niet zo maar een assistente. Zij was een zeer betrokken assistente met een enorm groot verantwoordelijkheidsgevoel en een nog groter hart. Ze kende bijna alle patiënten bij naam en wist feilloos welk woonverband daarbij hoorde. Dat vonden wij als collega’s heerlijk. Wanneer we twijfels hadden over wat dan ook, Riek wist gewoon het antwoord. We grapten weleens, wanneer Riek met pensioen zou gaan, zou ze als gastvrouw elke ochtend plaatsnemen in de wachtkamer om ons te ondersteunen wanneer we vragen hadden. We konden haar nooit missen, zo hadden we besloten.
Vorig jaar in maart 2020 sloeg het noodlot toe. Riek werd ziek. Het leek in eerste instantie ongeneeslijk, maar Riek vocht als een leeuw en na heel veel kuren en een grote operatie, leek het beter te gaan. Ze pakte voorzichtig de draad van het leven weer op en keek heel voorzichtig naar de toekomst. Tot mei 2021. Ze kreeg weer klachten die niet goed voelde. Na onderzoek in het ziekenhuis bleek haar vermoeden juist. Het was ernstig mis. Dit gevecht zou ze niet gaan winnen.
Op 10 juni jongstleden overleed onze lieve, grappige, mooie, betrokken collega. Zij werd slechts 64 jaar.
Na 43 jaar trouwe dienst kwam er een abrupt einde aan een lange carrière. Het is moeilijk en mooi tegelijk om overal haar handschrift nog tegen te komen, haar memootjes, haar schriftje. Overal in onze praktijk leeft Riek voort. Het gemis is enorm. We waren niet alleen collega’s, we waren vooral ook vrienden.
Dag Lieve Riek, rust zacht…

Alles is goed

De dood is van geen betekenis
Ik ben alleen verhuisd
Ik blijf wie ik ben en jullie ook
Wat wij voor elkaar betekenden, zal niet veranderen
Noem mij bij mijn naam en praat met mij
Zoals jullie gewend waren
Verander jullie stem niet
Wees niet eenzaam of verdrietig
Lach zoals wij altijd lachten
Plaats me niet op een voetstuk
Alles blijft voor eeuwig hetzelfde
Waarom zou men mij vergeten
Nu ik er niet meer ben
Ik wacht op jullie, niet ver van hier
Heel dichtbij
Alles is goed

Bloed prikken in de praktijk

Heeft de huisarts u verwezen naar onze assistente om bloed te laten prikken? Neemt u dan op het afgesproken tijdstip uw formulier mee. Op dit formulier staat namelijk precies vermeld waar u op geprikt moet worden.
Dit scheelt tijd en voorkomt dat het spreekuur van de assistente uitloopt. Bij voorbaat hartelijk dank!

De Corona Check App

Hoe werkt de CoronaCheck-app?
Met de CoronaCheck-app kunt je een coronabewijs maken. Dit is een QR-code op basis van een test, herstel of vaccinatie. Je krijgt twee QR-codes: een Nederlandse QR-code en een internationale QR-code.

Je downloadt de app via de Apple App Store of de Google Play Store.

Daarna klik je op “QR-code maken”. Je klikt op “Volgende”. Je selecteert waar je een QR-code van wilt maken.

Voor het maken van een testbewijs gebruik je de ophaalcode die je per SMS of per email van de testlocatie ontvangt.

Voor het maken van een herstelbewijs of vaccinatiebewijs haal je je gegevens op met je DigiD.

De Nederlandse QR-code laat je scannen aan de deur van de locatie waar het coronabewijs nodig is. Je kunt de internationale QR-code laten scannen als je de grens over gaat. Het coronabewijs is niet in alle landen geldig. Zoek vooraf op wat de actuele coronaregels op het land van bestemming zijn op wijsopreis.nl. Die kunnen namelijk wisselen.

Corona Maatregelen update 27-07-2021

Wij zijn gewoon bereikbaar voor zorg! Mocht u gezondheidsklachten hebben of vragen en twijfelen of u hiervoor langs moet of mag komen, gelieve ons te bellen voor overleg. Wij proberen de reguliere zorg zoveel mogelijk door te laten gaan. Wij vragen uw begrip voor langere wachttijden aan de telefoon in verband met het coronavirus. Dit proberen wij op te vangen door meerdere assistentes aan de telefoon te hebben.

Informatie over het Coronavirus/COVID-19

Veelvoorkomende symptomen:

Verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn
Hoesten
Benauwdheid
Verhoging of koorts
Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)
Vermoeidheid
Heb je een of meer van deze klachten? Blijf thuis, laat je testen, ziek uit.

Als iemand binnen het gezin of huishouden ook koorts en/of benauwdheid heeft, dan moet iedereen thuisblijven.

Bel de huisarts wanneer de klachten verergeren:

Je hebt koorts (temperatuur boven de 38 graden Celsius) en je hoest of ademt moeilijk
Je bent ouder dan 70, hebt een chronische ziekte of minder weerstand EN je krijgt koorts
Belangrijk: ga niet naar de huisarts toe, maar bel de huisarts of huisartsenpost.

Informatienummer GGD Haaglanden: 088-3550100
Voor het maken van een testafspraak: 0800-1202

Overlijden van Riek van Gaalen 10 juni 2021

Met grote verslagenheid willen we u mededelen dat onze assistente Riek overleden is.
Riek was al vele jaren werkzaam in de praktijk en voor velen van u een bekend gezicht of stem. Ze was een vrouw die ontzettend mee kon leven met de patiënten, met haar collega’s, haar familie en vrienden.
Het verdriet wat we voelen is enorm groot. De juiste woorden vinden om dit verlies te beschrijven is moeilijk.
Onze gedachten gaan uit naar haar man, kinderen en kleinkinderen.

Corona-maatregelen in praktijk De Brinck

Een van voornaamste maatregelen is die van 1,5 meter afstand. In het praktijkpand is dat lastig vorm te geven. We kunnen dit o.a. bereiken door het aantal mensen in de praktijk te beperken en dit doen we o.a. door patiëntenstromen te spreiden. Hiervoor hebben wij wel uw hulp nodig.

Wij willen u vragen om ons te bellen en niet zomaar langs te komen. Wij doen ons uiterste best om de wachttijden aan de telefoon zo kort mogelijk te houden, maar a.g.v. de corona-crisis wordt het belangrijker om mensen meer vragen te stellen. Hierdoor zal een telefoongesprek langer duren en wachttijden kunnen oplopen. Wij vangen dit o.a. op door meer assistenten achter de telefoon te laten zitten.

De assistente zal naar uw reden van het bezoek vragen. Als het klachten betreft die mogelijk zouden kunnen duiden op Corona, dan zal de huisarts u bellen en indien nodig doorsturen naar de Corona-post in Delft.

We werken met vaste afspraaktijden en moeten ons daar ook aan houden. Zo voorkomen we dat patiënten elkaar op de gang of in de wachtkamer tegen komen en zo binnen de 1,5m afstand komen van elkaar.

Als u een afspraak heeft, wilt u dan exact op het juiste tijdstip komen. Niet te vroeg en niet te laat, zo voorkomen we dat te veel mensen in de wachtkamer zijn

AVG Privacywet

Op 25 mei 2018 is de nieuwe privacywet (AVG) ingegaan. Bij deze willen wij u informeren dat Huisartsenpraktijk De Brinck alle voorzorgsmaatregelen treft om aan deze wet te voldoen.
klik hier voor onze “privacyverklaring”.
klik hier voor “aanvraagformulier inzage, afschrift, correctie of vernietiging van medische gegevens”